خانه سامانه دیدارها و ملاقات ها اخلاق و تشریفات تشریفات در گذر تاریخ کتابخانه آموزش تشریفات نگارخانه درباره ما تماس با ما
.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

.
آداب رانندگی سالم

 

بسم الله الرحمن الرحیم

 

 

اقتباس و تحریر از علی محمد بیدارمغز- سخنران و مدرس تشریفات کاربردی بین المللی

 

 

اگر در رانندگی هم آن قدر که هنگامی که پیاده هستیم، رعایت آداب می کردیم، رانندگی بهتر و صد البته اعصاب راحت تری می داشتیم، و اولین نتیجه آن، تصادفات کمتر بود. با رانندگی سالمتر، جان و مال خود و هم دیگران را بیشتر حفظ خواهیم کرد. برای رانندگی سالم مطلبی دیگری هم گفته اند که اصل و اساس آن، همان ضرب المثل قدیمی است:"با مردم آنگونه رفتار کن که دوست داری با تو رفتار کنند"، یعنی هنگام رانندگی، طوری عمل کن که دوست داری دیگران، آنگونه با تو رفتار کنند. مثلا اگر دوست دارید دیگران در محل تقاطع یا میدان ها، توقف کنند و راه بدهند تا شما رد شوید، وارد خیابان ورود ممنوع نشوند و راه شما را سد نکنند، همیشه تقدم شما را رعایت کنند، شما هم برای دیگر رانندگان همین کارها را بکنید. نه آنکه وقتی که خلاف می کنیم، فکر می کنیم که اختیار داریم و دیگران نباید به ما اعتراض کنند، اما وقتی دیگران خلاف می کنند، حق ندارند و ما اجازه- بلکه وظیفه داریم که آنان را به دلیل عدم رعایت مقررات راهنمایی- رانندگی سرزنش کنیم. 

 

 

چند راهنمایی ساده برای رانندگی سالم تر:

  •         همیشه هنگام گردش به راست و چپ و تغییر خط،، چراغ راهنمای چپ و راست را بکار اندازید، حتی در مسیرهای مستقیم.
  •         از فاصله مناسب سرعت خود را کم کرده، با رعایت وضعیت سایر اتومبیل ها به آرامی در محل مورد نظر ترمز کنید
  •          قبل از گردش به سمت راست یا چپ، به خط راست یا چپ نزدیک شوید، با رعایت مقررات بعد بپیچید.

 

 ویژگیهای یک راننده هوشیار و آداب دان

یک راننده باید همیشه هوشیار باشد، و مقررات و معانی علائم راهنمایی را در محلی که رانندگی می کند، بداند. راننده آداب دان سعی نمی کند هنگامی که چراغ راهنما زرد شده، از تقاطع عبور کند. او قبل از  گردش به راست یا چپ، راهنما می زند. قبل از آنکه دنده عقب بگیرد، پشت اتومبیل خود را نگاه کرده، بعد حرکت می کند. راننده مؤدب هنگام رانندگی در جاده ها، با نزدیک شدن وسائط نقلیه دیگر، از نور پایین استفاده می کند. وقتی دیگران اشتباه  یا کوتاهی می کنند، راننده آداب دان، سعی نمی کند با چراغ راهنما یا با بالا و پایین کردن نور چراغ اصلی اتومبیل(استپ بالا و پایین)، بوق زدن، به کناره جدول رانندن، و یا با سبقت گرفتن و از سرعت خود کاستن و راننده عقبی را مجبور به ترمز ناگهانی کردن، و کارهای دیگر مانند آن، ادب کند. ضمنا بوق برای مواقع اضطراری است، نه برای اعتراض و فریاد. البته یک راننده هشیار باید هنگام رانندگی مواظب رانندگی سایرین باشد تا اگر اشتباه کردند، گرفتار نشود. 

 

 رعایت آداب هنگام تصادم

یک راننده آداب دان، هنگام رانندگی حقوق دیگران را رعایت می کند. اگر کسی برای پارک در نوبت ایستاده یا چراغ راهنمای خود را روشن کرده است تا دنده عقب بگیرد و پارک کند، حق او را ضایع نمی کند. اگر هنگام پارک کردن یا خارج شدن از پارک، به اتومبیل دیگری آسیب رساند، اگر صاحب اتومبیل حاضر بود، با رعایت ادب و خونسردی و بدون عصبانی شدن و ترشرویی کردن، نسبت با ارائه کارت بیمه خود، در خصوص جبران خسارت اعلام آمادگی می نماید و اگر صاحب آن حاضر نبود، نام و شماره تلفن خود را روی کاغذی نوشته بر روی شیشه آن اتومبیل می چسباند تا پس از تماس صاحب اتومبیل خسارت دیده، نسبت به جبران خسارت اقدام نماید. یک راننده مؤدب، بعد از تصادف حتی اگر طرف دیگر مقصر باشد، با او مشاجره و دعوا نمی کند و صد البته با او دست به یقه نمی شود. بیمه را برای آسایش و جبران خسارت قرار داده اند.

 

رعایت حقوق دیگران

رعایت آداب در رانندگی مهمترین اصل رانندگی سالم است. یک راننده آداب دان می داند که حرکات نا هماهنگ او هنگام رانندگی تا چه حد می تواند به سایر رانندگانی که در جلو، پشت سر، و در کنار او می رانند، آسیب برساند.

 

رانندگی در حال مستی

در جمهوری اسلامی ایران مصرف مشروبات گناه و جرم است. در خارج از ایران و در کشورهایی که نوشیدن مشروبات در شرایط مجاز، مجازات ندارد، نیز با رانندگان مست به شدت برخورد می شود، زیرا رانندگان مست آسایش و سلامت خود و دیگران را به مخاطره می افکنند. الکل؛ هوشیاری و سرعت عکس العمل انسان را به شدت کاهش می دهد. به همین خاطر در خارج به رانندگان اکیدا گفته می شود که هنگام مستی رانندگی نکنند که شدیدتر مجازات خواهند شد. ضمنا فراموش نشود که یکی از نشانه های ادب، هوشیاری است!

 قسمت اعظم این مقاله در روزنامه اقتصاد کیش چاپ شده است.